16/09/2024
Pagrindinis / Patarimai / 1000 Eurų kompensacija už seną automobilį 2024: Reikalavimai
1000 Eurų kompensacija už seną automobilį 2024 Metais

1000 Eurų kompensacija už seną automobilį 2024 Metais

Nuo 2024 metų sausio 16 dienos Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) suteikia galimybę gauti 1000 eurų kompensacija už seną automobilį / transporto priemonę. Ši kompensacija skirta asmenims, kurie pasiruošę atsisakyti savo seno automobilio ir įsigyti mažiau taršią judumo priemonę arba padengti viešojo transporto išlaidas.

Tai puiki proga ne tik atsisveikinti su aplinkai kenksmingu automobiliu, bet ir prisidėti prie švaresnės aplinkos kūrimo.

Kas gali gauti 1000 eurų kompensaciją?

Norint gauti kompensaciją, reikia atitikti šiuos reikalavimus:

  • Registracijos laikotarpis: Transporto priemonė turi būti registruota jūsų vardu bent 12 mėnesių iki 2023 metų birželio 1 dienos.
  • Techninės apžiūros galiojimas: Automobilio techninė apžiūra turėjo galioti bent iki 2023 metų lapkričio 18 dienos.
  • Transporto priemonės klasė: Kompensacija skiriama už M1 klasės transporto priemonę.
  • Utilizavimas: Automobilis turi būti utilizuotas pagal galiojančius teisės aktus, ir būtina gauti Eksploatuoti netinkamos transporto priemonės (ENTP) pažymėjimą.
  • Išregistravimas: Transporto priemonė turi būti išregistruota.

Šiai programai netaikomi modelio, pagaminimo metų, kuro rūšies ar CO2 emisijos reikalavimai, todėl daugeliui savininkų suteikiama daugiau galimybių atsikratyti seno automobilio.

Reikalavimai mažiau taršiam automobiliui ar elektrinei transporto priemonei

Norint gauti 1000 eurų kompensacija už seną automobilį 2024 metais, būtina įsigyti mažiau taršią transporto priemonę, atitinkančią šiuos kriterijus:

  • M1 klasės automobilis: CO₂ emisija neturėtų viršyti 130 g/km (pagal NEDC arba WLTP metodiką).
  • Kuro tipas: Automobilis gali būti varomas benzinu, dujomis (gamtinėmis arba suskystintomis), etanoliu arba elektra. Dyzeliniai automobiliai netinkami.
  • Elektromobiliai: CO2 emisijos ir pirmosios registracijos datos kriterijai netaikomi elektromobiliams.
  • Elektrinės transporto priemonės: Nauji L klasės elektriniai dviračiai, triračiai ar paspirtukai, užregistruoti Lietuvos kelių transporto priemonių registre, taip pat gali būti tinkami.

Kam gali būti panaudota 1000 eurų kompensacija?

Gauta kompensacija gali būti skirta įvairiems tikslams:

  • Viešojo transporto išlaidoms: Galima padengti ne vienkartinių viešojo transporto bilietų ar e-piniginės papildymo išlaidas.
  • Transporto priemonių pasidalijimo paslaugoms: Kompensaciją galima panaudoti paslaugoms, tokioms kaip „CityBee“ ar „Bolt“, papildant jų e-piniginę.
  • Mažiau taršioms judumo priemonėms: Kompensaciją galima panaudoti įsigyjant elektrinius dviračius, triračius, keturračius ar paspirtukus:
    • Elektrinis dviratis, triratis arba keturratis – 500 eurų;
    • Elektrinis paspirtukas – 300 eurų.

Pastaba: Galite įsigyti iki dviejų mažiau taršių judumo priemonių, tačiau bendra kompensacijos suma negali viršyti 1000 eurų.

Kaip pateikti paraišką kompensacijai gauti?

Norint gauti 1000 eurų kompensacija už seną automobilį, būtina:

  1. Prisijungti prie APVA sistemos: Pateikite paraišką per oficialią APVA svetainę (Paraišką galite teikti čia: https://apvis.apva.lt)
  2. Pateikti reikiamus dokumentus: Užpildykite paraiškos formą ir pridėkite reikalingus dokumentus (pvz., ENTP pažymėjimą).
  3. Laukti sprendimo: Paraiška bus peržiūrėta, ir sėkmės atveju kompensacija bus pervesta į jūsų nurodytą banko sąskaitą.

Išvados

1000 eurų kompensacija už seną automobilį yra puiki galimybė sumažinti taršą ir prisidėti prie švaresnės aplinkos kūrimo. Pasinaudojus šia iniciatyva, galima ne tik atnaujinti savo transporto priemonę, bet ir gauti finansinę naudą. Svarbu laikytis visų reikalavimų ir laiku pateikti paraišką, kad galėtumėte maksimaliai išnaudoti šią galimybę.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *