Beta karoteno turtingas maistas skatina sveiką įdegį.
Vasara – metas, kai daugelis svajoja apie tobulą, auksinį įdegį. Praleidžiame valandas saulėje, naudojame specialias priemones, bet kartais įdegis vis tiek būna netolygus, lėtas arba… visai nepasiekiamas. Kodėl taip nutinka?
Pasirodo, įdegį lemia ne tik saulės spinduliai ar kosmetika – svarbus vaidmuo tenka ir tam, ką valgome. Ir štai viena maisto grupė, kurią daugelis vasarą valgo kone kasdien, gali gerokai sulėtinti ar net blokuoti natūralų įdegio procesą.
Norint pasiekti gražų, sveiką įdegį, verta žinoti, kokie maisto produktai padeda, o kokie – trukdo. Ir pirmasis žingsnis – suprasti, ką reikėtų riboti jau šiandien.
Ne visi riebalai padeda odai – štai kur problema
Viena dažniausių įdegio „stabdžių“ – perteklinis rafinuotų riebalų kiekis maiste. Daugelis žmonių vasarą dažnai valgo keptą maistą, traškučius, užkandžius su augaliniais aliejais (ypač saulėgrąžų ar sojų) – ir to nė nesusimąstydami.
Šie riebalai turi per daug omega-6 riebalų rūgščių, kurios skatina uždegiminius procesus organizme. O uždegiminė būsena trukdo melanino gamybai – tai yra pigmentas, atsakingas už įdegį. Rezultatas? Oda sunkiau įdega, įdegis gali būti nelygus ar greičiau nusilupa.
Be to, tokie riebalai mažina odos atsparumą UV spinduliams, todėl padidėja nudegimų rizika, o tai dar labiau stabdo natūralų įdegimo procesą.
Produktai, kurie vasarą atrodo nekalti, bet stabdo įdegį
Vasarą daugelis renkasi lengvesnį maistą – salotas, užtepėles, greitus užkandžius. Tačiau būtent juose dažnai slepiasi pagrindiniai „įdegio stabdžiai“:
- Majonezas ir padažai – dauguma gamyklinių padažų turi rafinuotų aliejų, kurie trikdo odos atsinaujinimą.
- Užkandžiai, kepti aliejuje – traškučiai, kepti riešutai ar net kai kurios duonos rūšys su aliejaus priedais – visa tai gali slopinti melanino gamybą.
- Greitas maistas – mėsainiai, gruzdintos bulvytės ir panašūs patiekalai ne tik kenkia sveikatai, bet ir stabdo įdegio formavimąsi, nes skatina oksidacinį stresą odoje.
Ironiška, bet šiuos produktus valgome kaip tik tuomet, kai daug laiko praleidžiame saulėje – paplūdimiuose, festivaliuose, kavinėse ar kieme prie grilio.
Įdegis ir žarnyno sveikata – svarbus ryšys, apie kurį mažai kas žino

Nors dažnai apie tai nekalbama, žarnyno būklė turi tiesioginę įtaką odos sveikatai ir įdegiui. Jei virškinimo sistema nesugeba tinkamai įsisavinti vitaminų ir antioksidantų iš maisto, net ir geriausi produktai nepadės odai apsisaugoti ar gražiai įdegti.
Ypač svarbūs:
- Vitaminas A ir beta karotenas – įsisavinami tik esant pakankamam riebalų kiekiui ir sveikai žarnyno mikrobiotai.
- Vitaminas E ir C – svarbūs odos ląstelių apsaugai nuo UV žalos.
- Probiotikai ir skaidulos – palaiko sveiką mikroflorą, kuri prisideda prie odos regeneracijos ir mažina uždegiminius procesus.
Todėl jei nori, kad įdegis būtų ne tik gražus, bet ir ilgalaikis bei saugus, verta pasirūpinti žarnyno sveikata: valgyti daugiau fermentuotų produktų (pvz., kefyro, raugintų kopūstų), sveikų skaidulų ir vengti perdirbto cukraus.
Ką valgyti, kad įdegis būtų natūralus ir išliktų ilgiau?
Jei nori dailaus, sveiko įdegio – padėti gali ne kosmetika, o lėkštė. Tam reikia rinktis produktus, kurie skatina melanino gamybą ir apsaugo odą nuo saulės poveikio iš vidaus.
Įdegį skatinantys produktai:
- Morkos, saldžiosios bulvės, moliūgai – turi daug beta karoteno, kuris padeda odai įgauti šiltą atspalvį.
- Pomidorai ir arbūzai – turi likopeno, kuris apsaugo odą nuo UV spindulių ir mažina paraudimą.
- Lapinės daržovės (špinatai, rukola) – gausios antioksidantų, padedančių kovoti su oksidaciniu stresu.
- Avokadai ir alyvuogių aliejus – geri riebalai, kurie maitina odą iš vidaus ir padeda išlaikyti elastingumą.
- Vanduo + vandeningi vaisiai (agurkai, arbūzai, apelsinai) – padeda odai drėkintis ir geriau reaguoti į saulės spindulius.
Šie maisto produktai padeda odai ne tik greičiau įgauti įdegį, bet ir išlaikyti jį ilgiau bei sveikiau – be pleiskanojimo, perštėjimo ar saulės nudegimų.
Išvados
Dailus vasaros įdegis priklauso ne tik nuo saulės, bet ir nuo to, ką dedame į savo lėkštę. Daugelis vasarą kasdien valgo produktus, kurie atrodo nekalti, bet iš tiesų trukdo odai įgauti sveiką atspalvį – ypač perdirbti aliejai, keptas maistas ir įvairūs užkandžiai.
Jei nori greitesnio, natūralesnio ir ilgiau išliekančio įdegio, rinkis beta karoteno, likopeno ir antioksidantų turtingą maistą. Tokia mityba padeda odai ne tik gražiau įdegti, bet ir apsaugo nuo saulės sukelto senėjimo bei nudegimų.
Trumpai tariant: įdegis prasideda virtuvėje, o ne tik paplūdimyje.