Sugedę ar įtrūkę plastikiniai indai ir buteliai gali išskirti kenksmingas medžiagas, keliančias pavojų sveikatai.
Plastikinės dėžutės – patogus ir dažnai naudojamas namų apyvokos daiktas. Jos padeda laikyti maistą, tvarkyti smulkmenas ir net keliauti su užkandžiais. Tačiau nors atrodo, kad tai visiškai saugus sprendimas, kai kurios plastikinės dėžutės gali slėpti nematomų pavojų.
Dažnas žmogus nepastebi, kad plastiko sudėtis, kokioje temperatūroje jis naudojamas ar kaip jį valome, gali turėti įtakos mūsų sveikatai. Tam tikri plastikai, ypač seni ar nekokybiški, išskiria kenksmingas medžiagas, kurios kaupiasi organizme ir gali sukelti įvairias sveikatos problemas. Be to, netinkamai naudojamos dėžutės dažnai tampa bakterijų veisykla.
Kokios medžiagos plastikinėse dėžutėse gali būti pavojingos?
Ne visi plastikai yra vienodi. Kai kurios plastikinės dėžutės gaminamos iš medžiagų, kurios, šildomos ar senstant, išskiria toksinus. Pavyzdžiui, polikarbonatas, kuriame yra bisfenolio A (BPA), yra dažnas komponentas kai kuriuose plastikuose. BPA yra siejamas su hormonų disbalansu, reprodukcine sistema ir netgi kai kuriomis vėžio formomis.
Taip pat plastikai, pažymėti kodais „3“, „6“ ar „7“, dažnai gali turėti šių kenksmingų medžiagų. Šildant maistą plastikiniuose indeliuose, ypač mikrobangų krosnelėje, toksinų išsiskyrimas gali padidėti.
Todėl svarbu atidžiai rinktis dėžutes, kurias naudojate maisto laikymui ir šildymui.
Kaip plastikinės dėžutės tampa bakterijų „augalais“?
Be chemikalų pavojaus, plastikinės dėžutės gali tapti ir bakterijų veisykla, ypač jei jų nešvarumus ar įbrėžimus ignoruojame. Įbrėžimai ir įtrūkimai plastike tampa idealia vieta bakterijoms kauptis, net jei regis dėžutė yra švari. Dažnas plaunimas karštu vandeniu, naudojant agresyvias priemones ar skalbimas indaplovėje, gali pažeisti plastiko paviršių ir taip palengvinti mikrobų dauginimąsi.
Be to, maisto likučiai, ypač riebaus ar drėgno maisto, palikti dėžutėje ilgą laiką, gali sukelti pelėsių atsiradimą, kuris kelia grėsmę ne tik maisto kokybei, bet ir sveikatai.
Todėl svarbu reguliariai keisti plastikinės dėžutės, laikyti maistą tinkamai ir pasirinkti aukštos kokybės bei sertifikuotas dėžutes.
Kaip saugiai naudoti plastikines dėžutes namuose?
Siekiant sumažinti riziką ir užtikrinti savo sveikatą, verta laikytis kelių paprastų taisyklių:
- Rinkitės dėžutes be BPA ir kitų kenksmingų medžiagų, dažnai pažymėtas kaip „BPA free“.
- Venkite plastikinių indų šildymo mikrobangų krosnelėje, jei jie nėra specialiai tam skirti.
- Reguliariai tikrinkite dėžutes dėl įbrėžimų, įtrūkimų ar deformacijų – senos ar pažeistos dėžutės turi būti pakeistos.
- Skalbkite plastikines dėžutes šiltu, bet ne karštu vandeniu, naudokite švelnias plovimo priemones.
- Nenaudokite plastikinių dėžučių maisto laikymui ilgą laiką, ypač riebiems ar rūgštiems produktams.
- Svarbu reguliariai vėdinti ir laikyti dėžutes sausose vietose, kad būtų išvengta pelėsių atsiradimo.
Laikantis šių patarimų, plastikinės dėžutės gali likti patogiu ir saugiu kasdienio naudojimo įrankiu.
Plastikinės dėžutės ir aplinkosauga: ką verta žinoti?
Be tiesioginės įtakos mūsų sveikatai, plastikinės dėžutės taip pat kelia iššūkių aplinkai. Daugelis plastikinių indų yra vienkartiniai arba pagaminti iš medžiagų, kurios ilgai suyra gamtoje. Šios dėžutės dažnai atsiduria sąvartynuose arba, dar blogiau, gamtoje, kur teršia dirvožemį ir vandenį.
Renkantis plastikines dėžutes, verta atkreipti dėmesį į jų perdirbamumą. Ieškokite ženklelių, kurie nurodo, kad plastikas yra perdirbamas, ir stengkitės jas naudoti kuo ilgiau. Geriausia alternatyva – perėjimas prie ekologiškų, daugkartinio naudojimo indų iš stiklo ar nerūdijančio plieno, kurie nekenkia nei sveikatai, nei aplinkai.
Taip pat svarbu tinkamai rūšiuoti plastiką ir dalyvauti vietinėse perdirbimo programose, kad sumažintume žalingą poveikį gamtai.
Pavojai vaikams ir kaip jų išvengti
Vaikai yra ypač pažeidžiami plastikinių medžiagų poveikiui, nes jų organizmas dar formuojasi. Daugelis plastikinių žaislų, dėžučių ar buteliukų vaikams gali turėti kenksmingų medžiagų, kurios kenkia vystymuisi ir imuninei sistemai.
Norint apsaugoti vaikus, svarbu rinktis tik sertifikuotas, be BPA ir ftalatų plastikinės priemones. Taip pat nepamirškite reguliariai tikrinti vaikų naudojamus plastikinius indus dėl pažeidimų, nes įbrėžimai padidina bakterijų kaupimąsi.
Jei įmanoma, verta rinktis natūralias alternatyvas arba indus iš silikono, kurie yra saugesni vaikams ir ilgaamžiškesni.
Išvados
Plastikinės dėžutės – patogus ir dažnas pasirinkimas maisto laikymui, tačiau jos neatsakingai naudojamos gali kelti rimtų pavojų tiek sveikatai, tiek aplinkai. Kenksmingos medžiagos, tokios kaip BPA, gali patekti į maistą ir turėti neigiamą poveikį organizmui, o dėžučių pažeidimai sukuria palankias sąlygas bakterijų dauginimuisi.
Svarbu rinktis kokybiškas, sertifikuotas ir saugias dėžutes, vengti jų šildymo mikrobangų krosnelėje, reguliariai jas keisti ir tinkamai prižiūrėti. Taip pat verta atkreipti dėmesį į aplinkosauginius aspektus ir pagal galimybes rinktis ekologiškas alternatyvas.
Atsakingas plastikinių dėžučių naudojimas padės išvengti sveikatos problemų ir prisidės prie tvaresnio gyvenimo būdo. Nepamirškime – sveikata ir planeta yra mūsų didžiausias turtas, kurį turime saugoti kasdien.